Καθημερινά: Σαββατιανό Μάρκου
Καθημερινά: Εύκολα γρήγορα πιάτα, αλλά και πολύπλοκα χρονοβόρα, μια και έχουμε χρόνο στα χέρια μας. Θέλoντας να κρατήσω το ηθικό μας ψηλά
σ’ αυτούς τους δίσεκτους καιρούς, προτείνω μερικά καθημερινά πιάτα, σαν στόχους που θα πετύχουμε γρήγορα και θα απολαύσουμε, ως πλευρική ενίσχυση στην γενική πεποίθηση πως δεν θα το βάλουμε κάτω.
Μαγειρεύω, μαγειρεύεις, μαγειρεύει, μαγειρεύουμε, μαγειρεύετε, μαγειρεύουν, έ, μαγειρέψτε λοιπόν!
Πράσσα, καρότα, κολοκυθάκια, φρέσκο σκόρδο, μαϊντανός, άνιθος, ελαιόλαδο, μία ντομάτα, λευκό κρασί για μαγείρεμα και άλλο ένα για να πιείτε. Προαιρετικό πράσινο τριμμένο πιπέρι στο τέλος. Ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα ή μπασμάτι. Προσθέτω την καρολίνα/αρμπόριο προς τη μέση, όταν τα λαχανικά αρχίσουν να μαλακώνουν και σβήνω με λίγο κρασί μετά από 7’ περίπου σε μέτρια φωτιά και λίγο μετά προσθέτω την ντομάτα και τα υπόλοιπα.
Ανακατεύω συνέχεια μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμο στο γούστο μου, προσθέτω ελαιόλαδο αντί βουτύρου, σκεπάζω για 2-3 λεπτά και σερβίρω. Το μπασμάτι το βρέχω και το προσθέτω επίσης προς τη μέση ανακατεύοντας, σβήνω με κρασί και προσθέτω νερό σιγά σιγά, μαγειρεύοντας σκεπαστά χωρίς άλλο ανακάτεμα, μόνο αφρατεύω με το πηρούνι. Το αφήνω να ατμιστεί και λίγο στο τέλος. Αν μείνει το μπασμάτι, είναι υπέροχο με γιαούρτι το βράδυ.
Ήπια Αθηναϊκό κρασί, Σαββατιανό Αμπελώνων Μάρκου 2018, με εξέπληξε με την αργή παλαίωση, ήταν σαν φετινό, ίσα-ίσα είχε αρχίσει να βγάζει τριτογενή τροπικά κι’ αυτό αν πρόσεχες. Πολύ ωραία ισορροπημένη οξύτητα με μεσαίο σώμα, αρώματα πιό πολύ λεμονιού, γκρέιπφρουτ και ξύσματος και λίγα ροδάκινα. Πολύ καλό και για ψάρι, ενώ συνήθως στους 18 μήνες προτιμά το αρνί. Δίκαιοι λοιπόν οι 91 βαθμοί του Decanter και κελεπούρι στη τιμή, όσο τα Σαββατιανά παραμένουν φτηνά. Εσείς μπορείτε να πιείτε τον Πηνειό (έχουμε και μεις ποτάμια), Μαλαγουζιές, Κυδωνίτσες, Ροδίτες, Ρομπόλες, Βηλάνες, Θραψαθήρια, Ασύρτικα...