Μαυρούδι Young, Θεοδωρακάκος.
21/5/2020 My, my hey, hey, summer red is here to stay. Κόκκινο καλοκαιρινό κρασί; Ω, ναι! Το δεύτερο πνευματικό μου παιδί με το Κτήμα Θεοδωρακάκου.
Μετά την επιτυχία του ΚΑ (Κυδωνίτσα Αγιωργίτικο), που πούλησε πέρσι όλες τις 2500 φιάλες της πρώτης πειραματικής οινοποίησης χωρίς να βγει στην αγορά σχεδόν, πρότεινα την δημιουργία άλλης μίας ετικέτας, ενός ερυθρού δεξαμενής που θα είχε πεντακάθαρα όλα τα πρωτογενή αρώματα της ποικιλίας. Θα μπορούσε επίσης να σερβιριστεί κρύο και να συνοδεύσει κόκκινα κρέατα το καλοκαίρι αντί για ροζέ, ξέρετε, όταν θέλεις κάτι παραπάνω από ροζέ, αλλά τόσο, όσο, χωρίς την πολυπλοκότητα του βαρελιού και της εξέλιξης, μόνο τα κόκκινα ή μαύρα φρούτα και ό,τι άλλο έχει η ποικιλία. Και βεβαίως, βεβαίως το όνομα ήταν έτοιμο μαζί με την πρόταση: MY, Mavroudi Young, δηλαδή φρέσκο Μαυρούδι αγγλικά. Ο Νίκος Θεοδωρακάκος υιοθέτησε την πρόταση άμεσα και μετά τα Χριστούγεννα είχαμε και τη φιάλη μας έτοιμη. Ο υπερήφανος νονός καμαρώνει φέτος για το χάλκινο στον διαγωνισμό Θεσσαλονίκης, όπως και το χρυσό του ΚΑ στην πρώτη επίσημη εμφάνιση.
Το Μαυρούδι αυτό δεν είναι γενετικά ίδιο με το Μαυρούδι της Θράκης και των Βαλκανίων γενικότερα. Είναι αυτό που πήρε ο Θεοδωρακάκος από τα φυτώρια Μπακασιέτα πριν 25 χρόνια και φύτευσε και οργανοληπτικά δεν έχει καμμία σχέση με το Αγιωργίτικο, ενώ μοιάζει με το συνονόματο των βορείων, με αραιή πολυπλοκότητα, ιδιαίτερα μαυροκόκκινο και μαυροπιπεράτο, όπως το Σιρά, αλλά αλλιώς, φινετσάτο αντί σαρκώδες.
Το χρώμα είναι μέτριο προς ανοιχτό κοκκινόμαυρο. Δεν είναι ακριβώς ρουμπινί ούτε πορφυρό, λείπει το ιώδες, χαρακτηριστικό της ποικιλίας. Μύτη γεμάτη ανεπιτήδευτη φρεσκάδα από μαύρα φρούτα, μαυροκέρασο, βύσσινο, δαμάσκηνο, λίγο κασσίς και κάτι ανθικό που δεν κατάφερα να προσδιορίσω, ίσως κόκκινο τριαντάφυλλο baccarat, αλλά έχω χρόνια να αγοράσω και δεν είμαι σίγουρος και δεν έχει και τόση σημασία. Στο στόμα τα ίδια φρούτα, ζουμερά και λίγο μαύρο πιπέρι (της ποικιλίας, όπως στο Σιρά) ίσως και λίγη μέντα. Νεανικό και απολαυστικό, κρύο από τη σαμπανιέρα, συνόδευσε το 100% μοσχαρίσιο μισοψημένο μπιφτέκι χωρίς ψωμιά και τη σαλάτα από ψιλοκομμένα ωμά ιταλικά ραδικοβλάσταρα και ντομάτα με λαδολέμονο. Μέτριο μήκος επίγευσης, αλλά απολαυστική στο φρουτώδη χαρακτήρα της.
Μ’ άλλα λόγια ένα απλό αλλά όχι απλοϊκό κρασί. Ιδανικό για καλοκαιράκι και ζέστη, πίνεται και ξεροσφύρι, αλλά με παρέα, πάει και με κρέατα και μουσακά και παστίτσιο και κουνελάκι ριγανάτο ή ελαφρύ κοκκινιστό, μια αγάπη για το καλοκαίρι θά ’ναι κι’ αυτό, αλλά και στο φθινόπωρο δεν θα πει όχι. Summer wine ναι, αλλά δεν θα σας κλέψει τα ασημένια σας σπηρούνια η κόρη, θα παραμείνετε εναργείς.*
Και είναι και παιδί της καταπληκτικής σοδειάς 2019 που μας περιμένει να την δοκιμάσουμε χωρίς να ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε...ηρεμείστε είμαστε και μεις εδώ, είναι κι’ άλλοι, υπάρχουν και τα wine-bar να πάρετε διαφορετικά ποτήρια, θα υπάρξουν κι’ άλλες εκδηλώσεις για τη σοδειά του 2019.
*She stole my silver spurs, a dollar and a dime
And left me craving for: summer wine, oooh, summer wine…
(Summer wine, Nancy & Lee)
https://www.youtube.com/watch?v=791z7Nb985Y
https://www.youtube.com/watch?v=cawk2cMTnGo