Sauvignon Gris K. Γκιούλη 2013
11.10.2018. Όλοι μιλούν για τα αγαπημένα τους Σοβινιόν Μπλαν, αλλά σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει την ύπαρξη του Σοβινιόν Γκρι (Sauvignon Gris).
Είναι πιο ενδιαφέρουσα ποικιλία, λιγώτερο αρωματική, αλλά με περισσότερο σώμα και μπορεί να δώσει κρασιά με περισσότερη δομή και χαρακτήρα. Δεν την προτιμούν, λόγω χαμηλών στρεματικών αποδόσεων, αλλά συχνά χρησιμοποιείται χωρίς να αναφέρεται, όπως σε μεγάλα λευκά του Μπορντώ, για να προσθέσει πολυπλοκότητα και σώμα στο Σοβινιόν Μπλαν, του οποίου είναι μετάλλαξη. Τυπικά έχει νότες όχι τόσο ώριμου μάνγκο, πεπονιών (νάταν μόνο ένα...) πίσω από αρώματα και ξύσμα επεριδοειδών και πλούσια υφή.
Αυτή είναι η μοναδική Ελληνική μονοποικιλιακή ετικέτα.
Αμπελώνας σχεδόν 20 ετών, φυτευμένος από τον Μπορντοσπουδαγμένο οινολόγο Γιώργο Γκιούλη σε πλαγιά στο Κλημέντι (Βόρεια Πελοπόννησος) στα 900 μέτρα λίγο πριν το 2000. Το υψόμετρο συνήθως δίνει κρασιά στο ατσάλινο στυλ του Sancerre, αλλά με διαφορετική ορυκτότητα και υφή.
Ανοίγοντας τη φιάλη σε ένα ποτήρι Riesling, εκρηκτικό Ιώδιο, μυρωδιά από θάλασσα μου υπέδειξε να αλλάξω το ποτήρι σε Pinot Noir και πολύ σωστά. Φύκια, βράχια βρεγμένα από θάλασσα, όστρακα, φούσκες, μάνγκο, λάιμ και σταδιακά ξυνό προζύμι, φρυγανισμένο ψωμί, καβουρντισμένα αμύγδαλα και φουντούκια και αποξηραμένα τέλος βερύκοκκα και φέτες πορτοκαλιού και λάιμ. Απίστευτο, ούτε ίχνος κούρασης. Το ανοίξαμε για να συνοδεύσουμε μία μπρουσκέτα μαριναρισμένης παλαμίδας, αλλά εντυπωσιαστήκαμε και συνεχίσαμε μ’ αυτό τις ψητές καμακωμένες τσιπούρες Μεσολογγίου, αφήνοντας το Pouilly Fuisse για άλλη βραδυά. Το στόμα ήταν εξίσου εντυπωσιακό, πλούσιο, με θαυμάσια θαλασσινή ορυκτότητα, όπως περιέγραψα πριν, αλλά με περισσότερο μάνγκο και λάιμ και σαφείς ενδείξεις πως είχε περάσει καιρό με τις φίνες οινολάσπες του και το καταευχαριστήθηκε όσο κι’ εμείς. Περίσσεψε και λίγο για το επιδόρπιο τυρί. Μακρυά επίγευση, πλανιόταν στο στόμα κάνοντάς μας να παίρνουμε μικρές γουλιές και να στριφογυρνάμε τα ποτήρια και να μυρίζουμε διαρκώς προσπαθώντας να αναγνωρίσουμε περισσότερα δευτερογενή και τριτογενή αρώματα όσο άνοιγε το κρασί. Μέχρι που παραμείναμε σε πολλαπλές ακροάσεις της Shirley Horn για να μην αλλάξουμε ατμόσφαιρα και δεν μας κούρασε, ούτε και το κρασί. Απολαυστικό.
Ίσως να μην υπάρχει στην αγορά, αλλά τσιμπήστε την τρέχουσα φιάλη ή δωδεκάδα. https://www.domainegioulis.gr/