Άμμος 2015, Κτήμα Παλυβού.

     28/6/2020. Ιδιόκτητος αμπελώνας με κλήματα Αγιωργίτικου 19 ετών. Υπάρχουν ακριβώτερα ερυθρά κρασιά του Κτήματος, αλλά στην ουσία

πιστεύω πως αυτό είναι η σημαία του Γιώργου Παλυβού, του πλέον εξωστρεφούς οινοποιού της Νεμέας, που αν ο Παπαιωάννου την έκανε γνωστή σε όλους μας, αυτός ήταν ο πρώτος διδάξας του οινοτουρισμού στην περιοχή. Μια κλασσική ποιοτική Νεμέα, όσο και αν η έννοια του κλασσικού και της τυπικότητας σε ό,τι αφορά το Αγιωργίτικο αμφισβητείται από τους ειδήμονες και επιμερίζεται σε στυλ.

    Καράφα υποχρεωτικά για 2 ώρες. Βαθύ ρουμπινί. Του τζίνι εξελθόντος από τη φιάλη, έντονη μύτη από πλούσιο μαυροκέρασο, δαμάσκηνο λίγο βύσσινο και κασίς, μαύρο πιπέρι και δυόσμο και βύσσινο γλυκό. Υψηλή οξύτητα από τη μύτη ακόμα, που ευτυχώς υποστηρίζεται άψογα από το υψηλό αλκοόλ και τις πλούσιες καλοδουλεμένες τανίνες. Περιμένoντας και τον Γκοντό, αργότερα δροσίζω με πάγο και νερό περιμετρικά την καράφα να κατεβάσω τη θερμοκρασία στους 16-17 βαθμούς και άμα τη αφίξει του και του διώρου παρελθόντος ξαναδοκιμάζουμε στη σωστή θερμοκρασία, ενώ ψήνω τη θηριώδη μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα των 1100 γρ.

    Η έντονη μύτη παραμένει, ενώ τα αρώματα είναι πιο ανάγλυφα τόσο στη μύτη, όσο και στο στόμα. Άφθονο μαυροκέρασο, γλυκόξινο δαμάσκηνο, κασίς, μαύρο πιπέρικαι μακροπίπερο, δυόσμος και μέντα πολύ καθαρότερα, όπως και το αποξηραμένο ελληνικό γλυκόξινο δαμάσκηνο και πικρή σοκολάτα, βύσσινο γλυκό. Ωραίες, πλούσιες, άψογα διαστρωματωμένες τανίνες  σε ισορροπία με το υψηλό αλκοόλ, το γεμάτο σώμα και την έντονη γεύση. Μακρά απολαυστική επίγευση σε πληθωρικό στυλ. Παλιά θα το λέγαμε αντρικό.

    Ταιριάζει υπέροχα με τη μισοψημένη σπαλο υποστηριζόμενη από κοκκινόβλιτα και γλυκόξινες υπερντομάτες με άφθονο ψιλοκομμένο μαϊντανό και κρεμμύδι, μπόλικο λεμόνι και μερικές σταγόνες αγουρέλαιο. Οι πλούσιες τανίνες δένουν με την πρωτεΐνη και όσο αργούμε, τόσο καλύτερες γίνονται και το κρασί γενικώτερα. Το τελευταίο ποτήρι απείχε 4 ώρες από τη φιάλη και ήταν το καλύτερο.

am2
am3
am1

    Έχοντάς το δοκιμάσει και νωρίτερα, φρονώ μετά βεβαιότητος πως δεν είναι καλή ιδέα να το πιεις νωρίτερα απ’ την πενταετία, αυτό μόλις μπήκε στη ροπή στρέψης και έχει τουλάχιστον άλλα 5 χρόνια που θα γίνεται όλο και καλύτερο.

    Δοκιμάστηκε σε Riedel Performance Syrah και Chef & Somellier Open Up Soft που ισοβάθμισαν.

Προκειμένου να παρέχουμε καλύτερη εμπειρία στους χρήστες μας, χρησιμοποιούμε cookies. Διαβάστε Περισσότερα