Μεγάλη Τετάρτη 2020

  Πίνετε Ελληνικό κρασί!

  Τι σας έχω σήμερα! Μπριάμ κλασσικό για μεσημέρι και γαριδομακαρονάδα για βράδυ! Αξέχαστη θα μείνη

αυτή η μεγαλοβδομάδα με τον κορωνοϊό!

   Λοιπόν, το κλασσικό μπριάμ έχει κολοκύθια, πατάτες, πιπεριές πράσινες (προαιρετικά) σκόρδο, ρίγανη, ντομάτα, μαϊντανό και ελαιόλαδο. Δεν έχει κρεμμύδι. Γιατίιι; Για να μη γλυκάνουν κι’ άλλο τα κολοκύθια. Αν βάλετε και μελιτζάνες, οπότε δεν είναι μπριάμ, αλλά τουρλού, βάζετε και κρεμμύδι  χοντροκομμένο και δυόσμο. Ψιλοκόβετε τις ΦΡΕΣΚΙΕΣ ντομάτες και τα ανακατεύετε όλα μαζί με το αλατοπίπερο πριν τα απλώσετε στο ταψί. Δεν γεμίζετε το ταψί ως επάνω, θα βράσουν και δεν θα ξεροψηθούν. Έτσι κι΄αλλιώς ένα ταψί εντοιχισμένου φούρνου είναι 3 καλά πιάτα. Αν είστε μεγάλη οικογένεια βάλτε δεύτερο ταψί, στον αέρα θα ψήσετε άλλωστε. Στους 200 βαθμούς ψήνω εγώ και ανακατεύω μια-δυό φορές.  Χαλύβδινη θέληση και δεν τρώτε φέτα, νηστεύουμε αυτή τη βδομάδα, είναι θέμα αισθητικής, όχι μόνο θρησκευτικό, πως θα καταλάβεις το αρνί και τη μαγειρίτσα αν τα κάνειςόλα ίσωμα; Επίσης είναι ένα λόγος παραπάνω τώρα με τον ιό που όλες οι μέρες έγιναν Κυριακές και βαρεθήκαμε, πήξαμε οι περισσότεροι.

 

   Πίνουμε Μαλαγουζιές, Σαββατιανά και Τινακτορώγο τα 17άρια λόγω καλής χρονιάς έχουν πολύ καλή εξέλιξη, αλλά και τα 19ρια σκοτώνουν. Σαββατιανά ειδικά προτιμήστε αν έχετε περσινά και για το αρνάκι, ακόμα παλαιότερα. Ο Τινακτορώγος Μπριντζίκη απο το Λατζόι της Ηλείας, γεμάτο κρασί, one of a kind, δοκιμάστε το. Η Ρετσίνα πασπαρτού και με το επόμενο πιάτο. Η Μαλαγουζιά του Γκίκα με πολύ ωραίο βαρέλι που δεν σκεπάζει την οξύτητα, έχει διατηρήσει ωραία ισορροπία, του Παπαγιαννάκου είναι 18άρα, κομψή και άρχισε να ξεδιπλώνει τον τροπικό της εαυτό διακριτικά, και  το Σαββατιανό του έχει τουρμπίσει ενώ του Μυλωνά δε βιάζεται, με διαφορετική ισορροπία ph και οξύτητας  εξελίσσεται πιο αργά, με λιγώτερο σώμα, αλλά με ορυκτότητα και φυτικότητα.

 

   Η γαριδομακαρονάδα θέλει προσοχή. Κρεμμύδι προαιρετικό, αλλά χοντροκομμένο όχι στη μουλινέτα, ή φρέσκα κρεμμυδάκια και σκόρδο. Σωτάρετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά, δυναμώνετε και ρίχνετε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση (ή σφιχτές ντομάτες  ψιλοκομμένες ) για 1 λεπτό ίσα να μαλακώσουν χωρίς να γίνουν σάλτσα. Ρίχνετε τα βρασμένα al dente μακαρόνια, ανακατεύετε, σκεπάζετε για 2-3 λεπτά να ομογενοποιηθούν, ανακατεύετε τον μαϊντανό και σερβίρετε. Καλή προετοιμασία, όλα τα υλικά έτοιμα από πριν, βάζετε τα μακαρόνια να βράσουν και μετά φτιάχνετε τις γαρίδες σε μεγάλο τηγάνι, που καλό είναι να ετοιμαστούν μόλις είναι έτοιμη η πάστα. Η ακρίβεια είναι καθοριστικής σημασίας, δημιουγική ασάφεια σημαίνει παραγγέλνετε πίτσα.

 

   Ιδανικά πίνετε Τσέλεπο, Μαντινεία τριζάτη και ξεκάθαρη ή Blanc de Gris, με παραμονή με οινολάσπες πολύ πιο πολύπλοκο χαρακτήρα που μαρκάρει το πιάτο διαφορετικά. Αμφότερα αντέχουν στο χρόνο και αναπτύσσουν τριτογενή αποξηραμένες νερατζόφλουδες και περγαμόντα και κουμ κουάτ και φρυγανισμένα ψωμιά...

 

   Εννοείται πως απλά προτείνω από τα κρασιά που έχω στο μπαξέ, εφ’ όσον είναι και ευκαιρία να ελαφρύνω το στοκ και αποφεύγω να αγοράσω. Προσπαθώ να αναδείξω τον Ελληνικό αμπελώνα και την Ελληνική κουζίνα, όχι να διαφημίσω συγκεκριμμένους παραγωγούς, ελπίζω να το έχετε καταλάβει, τόσα χρόνια μαζί. Επίσης προσπαθώ αυτές τις μέρες να ανεβάσω το ηθικό μας ή να μην το αφήσω να πέσει. Καλημέρες!

Προκειμένου να παρέχουμε καλύτερη εμπειρία στους χρήστες μας, χρησιμοποιούμε cookies. Διαβάστε Περισσότερα