Πως φτιάχνεται το καλό κρασί.
10.5/2021. Πρώτα χρειαζόμαστε καλές ντομάτες, νόστιμες. Καλύτερα να πάμε λαϊκή, υπάρχει μεγάλη ποικιλία.
Φτάσαμε. Τι κάνουμε; Διαλέγουμε. Πως; Δοκιμάζοντας. Πως; Αν είμαστε έμπειροι-ες, ξεχωρίζουμε με το μάτι τις επικρατέστερες υποψήφιες και ζητάμε να δοκιμάσουμε. Συνήθως οι μανάβηδες έχουν κομμένες ντομάτες στον πάγκο, αλλά εύκολα κόβουν, αν τους ζητήσουμε. Αν δεν έχουμε πείρα, τις δοκιμάζουμε όλες και διαλέγουμε τις νοστιμότερες γλυκόξινες, συνήθως κατακόκκινες με πράσινα σποράκια. Σιχαινόμαστε ή ντρεπόμαστε; Δεν κάνουμε για τη δουλειά, πάμε σπίτι και αφήνουμε να κάνει άλλος το καλό κρασί. Καταλήξαμε; Αγοράζουμε, παίρνουμε και πράσινες πιπεριές, σκόρδο, μαϊντανό ή βασιλικό και πάμε σπίτι.
Πλένουμε τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσουμε και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες. Δεν τις τρίβουμε για το κρασί που θέλουμε να φτιάξουμε. Κόβουμε τις πιπεριές και το σκόρδο, όχι πολύ ψιλά και τα περνάμε στο τηγάνι με πολύ καλό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Δεν τσιγαρίζουμε, το σκόρδο δεν πρέπει να ροδίσει, και αμέσως ρίχνουμε τη ντομάτα και γκαζώνουμε τη φωτιά τέρμα. Ά, χρειαζόμαστε δυνατό γκάζι ή επαγωγικές εστίες. Δεν πάμε πουθενά, αν χτυπήσει τηλέφωνο δεν απαντάμε, καθόμαστε πάνω από τη δεξαμενή, συγνώμη, τηγάνι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πιεί η σάλτσα σχεδόν όλο το ζουμί της. Είπα σχεδόν και το εννοώ, δεν πρέπει να το πιεί όλο, αλλά να μείνει γλασερή για το συγκεκριμένο κρασί. Ούτε θα κάνουμε μηλογαλακτική.
Ακριβώς τότε ρίχνουμε το πρέπον επί πλέον ελαιόλαδο ώστε να γλιστράνε τα μακαρόνια στη σάλτσα, επίσης το μαϊντανό ή βασιλικό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να επιτευχθεί οπτική ομογενοποίηση. Δοκιμάζουμε, διορθώνουμε με αλάτι και χοντροκομμένο πιπέρι και την αφήνουμε να ξεκουραστεί χωρίς καπάκωμα.
Βράζουμε σπαγκετόνι Rummo αν είμαστε τραγανά αγόρια ή κορίτσια, ή οτιδήποτε είναι του γούστου μας, σουρώνουμε και σερβίρουμε αστραπιαία προσθέτοντας επί πλέον φύλλα βασιλικού ή ψιλοκομμένο μαϊντανό και αν τυρί, τουλάχιστον ενός έτους και βάλε όσο θες.
Τι; Δεν είναι κρασί, είναι σάλτσα;
Φυσικά και είναι σάλτσα. Τι περιμένατε, να διαβάσετε οδηγίες για να φτιάξετε καλό κρασί στο φέισμπουκ; Αλλά αν για μια καλή σάλτσα χρειάζεται προσοχή και γνώση σε τόσες λεπτομέρειες, από την πρώτη ύλη ως το σερβιρισμένο πιάτο, φανταστείτε τι χρειάζεται για ένα καλό κρασί από το αμπέλι ως τη φιάλη. Τη φιάλη είπαμε, όχι τη δεξαμενή! Και όλες τις φιάλες, όχι τις μισές!